Duurzaam Zeist

Plasticvrij leven, waar begin je aan!
Plasticvrij leven, waar begin je aan!

Verpakkingsafval en met name plastic is een steeds groter wordend probleem. Hoe kun je er zelf voor zorgen dat er minder afval ontstaat? Wat zijn de mogelijkheden om boodschappen te doen zonder verpakkingen mee te nemen? Op 20 mei neemt de werkgroep Afval 0.0 van Samen Duurzaam Zeist je mee op een toer langs winkels waar je zonder verpakking kunt ...

Waterkunstwerk H2O
Waterkunstwerk H2O

In maart 2023 werd in het Zeisterbos het Waterkunstwerk H2O van Ronald van der Meijs onthuld. Het staat symbool voor de toenemende grondwaterdaling en droogte in de Utrechtse Heuvelrug en zet mensen aan het denken over ons waterverbruik.

Plantenasiel Zeist
Plantenasiel Zeist

Je kunt overtollige planten weggooien of een tweede leven gunnen door ze naar één van de plantenasiels in Zeist te brengen. Zo krijgen ze een nieuwe eigenaar. Het hele traject is kosteloos en draait op vrijwilligers. Plantenasiel Zeist in een project van Samen Duurzaam Zeist.

Vrijwilliger 2022: Herman Wierenga
Vrijwilliger 2022: Herman Wierenga

Elke jaar legt de vrijwilliger van het jaar een tegel met naam in de Walk of Fame op de Slotlaan in Zeist. Herman Wierenga werd zo geëerd voor zijn inzet voor Samen Duurzaam Zeist, hèt platform van duurzame initiatieven van bewoners.

Tuintje Verder
Tuintje Verder

In de wijk Griffensteyn is dit voorjaar een tuin van een huurder van Woongoed gedeeltelijk ter beschikking gesteld als moestuin aan vier omwonenden. De tuin, die voorheen slecht werd onderhouden, ligt er nu florissant bij en heeft al een mooie opbrengst aan groente, fruit en bloemen opgeleverd.

Vitaminentuin De Kameleon
Vitaminentuin De Kameleon

Hoe breng je kinderen liefde voor de natuur en kennis over de herkomst van voedsel bij? Door hen te leren moestuinieren! Leerlingen van basisschool de Kameleon in Den Dolder plantten samen met leerkrachten en ouders een voedselbosje. Ook werden de moestuinbakken vervangen. “Het voedselbosje is van de wijk, buurtgenoten helpen met het onderhoud. ...

Renovatie Couwenhoven flat 10 en 20
Renovatie Couwenhoven flat 10 en 20

De RK-Zeist heeft twee grote flats met 164 woningen gerenoveerd en verduurzaamd en daarmee gebracht naar het woonniveau van 2021. De koude delen van de flats zijn geïsoleerd, zonnepanelen geplaatst en de technisch installaties vernieuwd. Naast meer wooncomfort gaan voor de bewoners de stookkosten naar beneden.

Natuurwerkdag Poelenwerkgroep Zeist
Natuurwerkdag Poelenwerkgroep Zeist

Op 4 en 5 november 2022 zijn de Natuurwerkdagen. Je kunt van alles doen, onder anderen 'poelen schoonmaken' op 5 november. Kijk dan wat een leuk werk het schoonmaken van de poel van Landgoed De Brink is en hoeveel plezier de deelnemers hebben.

Verduurzaam je Kledingkast
Verduurzaam je Kledingkast

De impact van de kledingindustrie op het milieu is enorm. Tijdens Week van de Duurzaamheid Zeist legde Anne-Marij Dalenoord tijdens de Sustainable Sunday Market uit wat je kunt doen om die ecologische voetafdruk te verminderen.

Insectenhotel-tour in de Pedagogenbuurt
Insectenhotel-tour in de Pedagogenbuurt

Tijdens de Week van de Duurzaamheid Zeist 2021 zijn er allerlei activiteiten. Zo ook de Insectenhotel-tour in de Pedagogenbuurt. Bewoners gingen op stap langs de verschillende bijenhotels in de wijk met gids Anne Brandenburg van Zeist Zoemt Duurzaam.

Zwerfvuiljacht met Pony's
Zwerfvuiljacht met Pony's

Zwerfvuil is een probleem. Groepen actieve inwoners gaan geregeld op pad om zwerfvuil op te ruimen. Tijdens de Week van de Duurzaamheid Zeist had de Kinderboerderij De Brink in plaats van de gebruikelijk afvalzakken pony's meegenomen. Zo kon het afval in de manden op de rug van de pony's worden verzameld.

Samen Slim Rijden Zeist genomineerd
Samen Slim Rijden Zeist genomineerd

Het deelautoproject van Samen Slim Rijden Zeist is genomineerd voor de 'Challenge Elektrisch Rijden Versnellen' van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Samen Slim Rijden Zeist maakt met deelmobiliteit duurzaam en elektrisch rijden toegankelijk en betaalbaar.

Winnaar 5K-Pitch - Tuinderij Uit de Kluiten
Winnaar 5K-Pitch - Tuinderij Uit de Kluiten

Tijdens Week van de Duurzaamheid Zeist 2021 werd de winnaar van de 5K-Pitch van Stadslab Zeist bekend gemaakt. Tuinderij Uit de Kluiten uit Den Dolder won de juryprijs van 5000 euro en de publieksprijs van nog eens 1000 euro.

Zero Waste Tour
Zero Waste Tour

Winkelen zonder wegwerpverpakkingen, dat wordt steeds gemakkelijker als ook de winkeliers meehelpen. De Zero Waste werkgroep van Samen Duurzaam Zeist organiseert op zaterdag 5 juni rondleidingen door Zeist langs winkels waar je gebruikt kunt maken van je eigen verpakkingen. Er wordt in groepjes gestart om 10, 11 en 12 uur. Meer info en aanmelden: ...

Bijenoase 't Sluisje Zeist
Bijenoase 't Sluisje Zeist

20 Mei is Wereldbijendag en in Zeist wordt daar bij stilgestaan door Bijenoase 't Sluisje. Vlak bij basisschool De Sluis in Nijenheim werd een bijentuin aangelegd door leerlingen van scholen uit Zeist. In de dit filmpje krijg je indruk.

Week van de Duurzaamheid Zeist 2020 - de terugblik
Week van de Duurzaamheid Zeist 2020 - de terugblik

Zeistenaren konden tijdens de Week van de Duurzaamheid Zeist kiezen uit meer dan vijftig duurzame evenementen. Het werd een groot succes. In deze film terugblikfragmenten uit tien daarvan. Wil je de hele film van één van de activiteiten zien, dan zijn hier de linkjes: 0:00 intro 0:15 Plantenasiel - youtu.be 0:34 Zero Waste ...

Duurzaamste huis  2020 staat in Zeist
Duurzaamste huis 2020 staat in Zeist

Het duurzaamste huis van Nederland in de categorie 1945-2000, oppervlakte groter dan 150m2 staat in Zeist! Jan van den Bremer is de trotse eigenaar. Hij verduurzaamde zijn jaren ’50 huis helemaal zelf en won daarmee in 2019 al een prijs bij het Impact Event Duurzaam Zeist.

De Moestuin Juf
De Moestuin Juf

Zeist heeft een 'moestuinjuf'!. Charlotte Verhoeve zaait, verbouwt en oogst groenten met basisschoolkinderen. In deze film van RTV-Utrecht is ze te zien bij De Dreef. Deze maand stuit de moestuinjuf projecten af bij De Hoeksteen, Montessori Griffesteyn en De Griffel. Tijd voor nieuwe uitdagingen dus. Info: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. #WZZduurzaam

Deel dit op
Copyright © 2023 Wij zijn Zeist. Alle rechten voorbehouden.